Vse od leta 2007 se v državah članicah Združenih narodov 2. aprila obeležuje Svetovni dan zavedanja o avtizmu. Na ta dan se vsako leto javne zgradbe in pročelja zasvetijo v modri barvi, organizirani so številni dogodki in aktivnosti, ki opozarjajo na prisotnost in problematiko oseb z avtizmom in njihovih družin. 

Zveza nevladnih organizacij za avtizem Slovenije je ob današnjem svetovnem dnevu zavedanja o avtizmu v poslanici opozorila, da se težave oseb z avtizmom v času pandemije poglabljajo. 

Posamezniki z značilnimi težavami na področju socialnega vključevanja in povezovanja so v obdobju socialnega distanciranja in izoliranosti še posebej ogroženi. Otroci in mladostniki zaradi nedostopnosti nujno potrebnih terapij in strokovnih obravnav nazadujejo, šolajoči se izgubljajo v izobraževanju na daljavo, ki mu niso kos, odrasli z avtizmom pa ostajajo brez zaposlitev in vse težje pridejo do novih priložnosti. Posledično se poglabljajo tudi vsakovrstne stiske njihovih družin, ki jim ne zmorejo zagotavljati potrebne oskrbe in pomoči. Izpostavili so tudi dejstvo, da v preteklem letu na področju celostne skrbi in vključevanja oseb z avtizmom ni prišlo do premikov in da se posamezniki z avtizmom in njihovi svojci borijo z vse večjo socialno izključenostjo ter preprekami na poti do uveljavljanja svojih pravic.

Želimo si, da bi z modrino, s katero na današnji dan simbolično opozarjamo na osebe z avtizmom in njihov položaj v družbi, obarvali vsakdan in z  razvijanjem sprejemajočih odnosov ter vključujočega okolja obogatili življenja vseh nas. Medtem ko ostajajo socialni stiki zaradi epidemije močno omejeni, vas vabimo, da se osebam z avtizmom približate preko dokumentarnih filmov in gledališke predstave, ki osvetljujejo svet avtizma: 

  1. gledališka predstava SKRIVNOSTNI PRIMER ALI KDO JE UMORIL PSA Avtistična detektivka​
    SNG Nova Gorica, ogled je možen do 3. 4. 2021, do 12. ure.

2. dokumentarni film Zakaj skačem 
Kinodvor, ogled je možen do 28. 4. 2021.

3. dokumentarna oddaja Moj avtistični starejši brat in jaz
TV SLO 2, ogled je možen do 30. 4. 2021.