V duhu evropskega meseca raznolikosti, ki ga obeležujemo v mesecu maju, smo raziskali, kako izgleda, ko vrednote raznolikosti zaživijo v delovnem okolju. Primer dobre prakse smo našli v bližnji okolici, na Permakulturnem inštitutu, kjer je opravljala prakso dijakinja z avtizmom in udeleženka projekta SEM. 

Narava je velika učiteljica, ki nam na vsakem koraku kaže, kako je ves svet medsebojno prepleten in kako pomembni so raznolikost, sodelovanje in potrpežljivost. Iz naravnih ekosistemov, kjer ne najdemo monokultur (gojenje ene vrste rastlin), se lahko naučimo, da je gojenje polikultur (gojenje raznolikih vrst rastlin), veliko bolj učinkovito od gojenja monokultur.

Zakaj je temu tako, so nam predstavili na Permakulturnem inštitutu Maribor, neprofitni okoljevarstveni organizaciji, kjer se posvečajo regeneraciji naravnega in družbenega okolja v Sloveniji ter širjenju etičnih načel permakulture s pomočjo raznovrstnih trajnostnih praks. Vabljeni k branju tukaj.

Bogastvo naravne, delovne in kulturne raznolikosti je v času praktičnega usposabljanja z delom (PUD) pri njih spoznavala tudi Nežka Kojzek.
Kaj jo je pri tem še posebej navdušilo, si lahko preberete tukaj.

                                                                                                                     Več o pomenu raznolikosti skozi oči …