Vir naslovnic knjig: internet.

Ustvarjanje varnega in sprejemajočega družbenega okolja je naloga vseh članov družbe, zato vas vabimo, da se v mesecu aprilu, v katerem obeležujemo svetovni dan zavedanja o avtizmu (2. april), približate osebam z avtizmom, ki zaradi odstopanj na področju socialne komunikacije in interakcije prepogosto ostajajo na obrobju družbe.

Knjige odpirajo vrata v svet in nas popeljejo onkraj meja znanega, zato ob tej priložnosti pozdravljamo akcijo Zveze za avtizem Slovenija in vas vabimo, da skupaj z otroki berete knjige na temo avtizma. O prebranem se pogovorite in ustvarjajte – rišite, pišite, slikajte, zaplešite, dramatizirajte, zapojte, … ter s svojimi izdelki sodelujte v njihovem natečaju Modri SAM 2022, v katerem zmagajo vsi sodelujoči. 🙂 Več o pogojih sodelovanja si lahko preberete tukaj, kjer boste našli tudi predlagan seznam literature.

Številne predloge za branje in zapise o pomembnih temah vsakdana, lahko najdete tudi na blogu Gospodična knjiga, ki ga ustvarja Nina Prešeren, profesorica slovenščine in mama otroka z avtizmom.

Na prvem programu Radia Slovenija lahko prisluhnete oddaji Med štirimi stenami, kjer sta o življenju z aspergerjevim sindromom spregovorila Jan Hlade in Aljaž Koželj. Tukaj je povezava do intervjuja.

Osveščanje o avtizmu pa se ne konča z 2. aprilom. Osebe z avtizmom in njihove družine živijo med nami vsak dan, zato vabljeni, da se ozrete po vaši okolici, z njimi navežete stik, jim prisluhnete ter obogatite svoj svet z novimi poznanstvi in spoznanji. Drugačnosti se ne rabimo bati, moramo se le bolje spoznati. 😉